FAKTY O HERBACIE MATCHA

Stworzona ponad 800 lat temu w czasach buddyjskich mnichów jako napój medytacyjny, Matcha znana jest dziś jako najrzadziej występująca i najbardziej ekskluzywna z wszystkich herbat japońskich.

Matcha jest najbardziej unikalną i jedną z najstarszych herbat w Japonii – królową zielonych herbat.

Picie zielonej herbaty Matcha przynosi wiele pozytywnych efektów. Razem z kolejnymi osobami przekonaj się, jak znakomite dla Twego samopoczucia będzie działanie herbaty Matcha. Matcha będzie dla Ciebie stymulująca i doda Ci energii, ale jednocześnie uspokoi Twe nerwy. Trudno ten efekt opisać słowami – to trzeba spróbować ! Smak Matchy jest miły, delikatny, a jednocześnie intensywny i bardzo aromatyczny.

Matchę można opisać jako espresso wśród herbat. Każdy kto spróbuje Matchy, natychmiast poczuje fascynację japońską ceremonią przygotowywania herbaty. Wyobraź sobie, miły dźwięk bambusa omiatającego herbatę i aromat, który narasta budząc Twe zmysły…

Matcha może być reminiscencją wielu spraw, ale zawsze przywołuje doznania świeżości, czystości i jasności. Smakowanie herbaty Matcha oznacza wejście na nowy poziom doświadczenia smaku. Pozwól sobie doświadczyć nowych aromatów, wrażeń i efektów. Mówi się, że jeśli chcesz zrozumieć smak herbaty Matcha powinnaś wypić 3 filiżanki. Pierwsza filiżanka otwiera świat pochodzenia herbaty. Druga filiżanka powoduje, że myślisz, marzysz i filozofujesz. Dopiero trzecia filiżanka pozwala koneserowi skupić się na rozpoznaniu, sklasyfikowaniu i ocenie ten wspaniałego smaku.

Herbata Matcha jest zawsze zielona i soczysta. Ma słodki smak oraz pozostawia miły posmak. Jeśli kiedykolwiek zdarzy Ci się widzieć żółtą, gorzką herbatę, nie tykaj jej – to najprawdopodobniej nie jest Matcha.

Wyprodukowanie herbaty Matcha nie jest trywialne. Dlatego właśnie nie jest jej zbyt dużo na rynku. Zajrzyj do kolejnego mojego wpisu, żeby dowiedzieć się, jak produkuje się naszą ulubioną herbatę.