Lody matcha – przepis na rześkie lody w unikalnym, wspaniałym smaku. Ach ! Ten kolor !
Składniki:
- 2 łyżeczki od herbaty Matcha for Cooking Tsuki
- 50 ml gorącej wody (80°C)
- 2 żółtka
- 60g cukru
- 200 ml bitej śmietany
Przygotowanie:
1. Zagotuj wodę i ostudź ją do 80° C.
2. Dodaj do wody dwie czubate łyżeczki od herbaty Matcha for Cooking Tsuki do miseczki, a następnie zamieszaj energicznie do uzyskania gładkiej konsystencji.
3. Dodaj żółtka jajek, cukier i solidnie utrzyj, aż uzyskasz pienistą miksturę.
4. Na końcu dodaj bitą śmietanę i delikatnie wymieszaj – do uzyskania jednolitej pół sztywnej konsystencji.
5. Zamrażaj przez 2-3 godziny.
Lody matcha gotowe !
Nasze przepisy
Przepisy matcha – to zbiór pomysłów na kulinarne wykorzystanie japońskiej herbaty matcha.
Odkryliśmy japońską doskonałość…? Poznaj jej tajemnicę. Chcemy zainspirować Cię i pomóc odkryć Twoją pasję do zielonej herbaty matcha. Piękno, jasność umysłu, zdrowie, fantastyczny delikatny smak i fascynacja herbatą matcha – tego wszystkiego możesz doświadczyć kosztując zielonej herbaty matcha. Osobiście przekonaj się o unikalnych właściwościach herbaty matcha i…. podziel się tym z innymi. Raz spróbujesz i będziesz chciała pić już tylko oferowaną przez nas zieloną herbatę matcha.
Zastanawiasz się, czym oprócz niesamowitego aromatu, delikatnego smaku i jedynego w swoim rodzaju koloru, matcha odróżnia się od innych zielonych herbat ?
Matcha jest idealnym składnikiem w wyszukanej i kreatywnej kuchni. W domu można przygotować nie tylko słodkości (niewskazane przy diecie odchudzającej :-)) ciasta, czekoladę, lody, desery, koktajle, przepyszne latte, trufle, ale również omlety, makarony, galaretki, przeróżne desery, napoje zimne i gorące, na bazie mleka i soków – wszystko z dodatkiem herbaty matcha.
Poznaj nasze pozostałe przepisy z herbatą matcha