Składniki:

  • 2 łyżeczki od herbaty Matcha for Cooking Tsuki
  • 50 ml gorącej wody (80°C)
  • 2 żółtka
  • 60g cukru
  • 200 ml bitej śmietany

Przygotowanie:

1. Zagotuj wodę i ostudź ją do 80° C.
2. Dodaj do wody dwie czubate łyżeczki od herbaty Matcha for Cooking Tsuki do miseczki, a następnie zamieszaj energicznie do uzyskania gładkiej konsystencji.
3. Dodaj żółtka jajek, cukier i solidnie utrzyj, aż uzyskasz pienistą miksturę.
4. Na końcu dodaj bitą śmietanę i delikatnie wymieszaj – do uzyskania jednolitej pół sztywnej konsystencji.
5. Zamrażaj przez 2-3 godziny.

Gotowe !

Składniki na około 20 ciasteczek.

Składniki
• 85 gr mąki ryżowej
• ½ łyżki stołowej Matcha for Cooking

• ¼ łyżki stołowej proszku do pieczenia
• 55 gr masła
• 1 jajko
• 45 gr cukru
• 30 gr kawałków czekolady

Przygotowanie
1. Masło przetrzymaj w temperaturze pokojowej, aż zmięknie. Połącz mąkę, Matcha, proszek do pieczenia i przesiej razem.
2. Dodaj ¼ porcji cukru do miękkiego masła i zmieszaj. Powtórz 2-3 razy aż cały cukier dokładnie zmiesza się z masłem. Delikatnie roztrzep jajko i dodaj do masła z cukrem.
3. Dodaj przesiane składniki do masy (2). Połącz całość z kawałkami czekolady i odstaw na kilkanaście minut.
4. Z masy (3) zrób małe kulki. Spłaszcz je dłonią i ułóż na papierze do pieczenia.
5. Ustaw piekarnik na 170°C i piecz ciasteczka 10 minut. Obniż temperaturę do 150°C i piecz kolejne 10 minut.

Smacznego ! :-)

matcha chocolate cake

Składniki

Ciasto:

  • 80 gr mąki
  • 20 gr masła śmietankowego
  • 3 jajka
  • 80 gr  cukru

Masa czekoladowa Ganache Matcha:

  • 2 łyżki stołowe Matcha for Cooking
  • 200 gr białej czekolady
  • szklanka śmietany kremówki

Przygotowanie:

Ciasto:

    1. Przesiej mąkę i rozpuść masło.
    2. Roztrzep w miseczce jajka z cukrem. Miseczkę umieść nad gorącą wodą i dalej roztrzepuj jajka z cukrem. Zdejmij miseczkę znad pary, gdy mikstura osiągnie około 180°C i dalej energicznie miksuj jajka z cukrem do momentu, aż całość stanie się biała i zwiększy objętość.
    3. Dodaj przesianą mąkę (1) do mikstury (2) i delikatnie je zmieszaj. Następnie dodaj rozpuszczone masło i dalej mieszaj ciasto, aż znikną widoczne ślady masła.
    4. Przelej ciasto (3) do formy i wyrównaj je za pomocą drewnianej szpatuły. Piecz w temperaturze 180°C przez 15 do 20 minut, aż ciasto urośnie. Pozwól ciastu wystygnąć.

Masa czekoladowa Matcha Ganache:

    1. Połam białą czekoladę na kawałki i podgrzej śmietanę kremówkę. Dodaj herbatę Matcha for cooking i białą czekoladę do gorącej śmietany i mieszaj aż się rozpuszczą.

Zakończenie:

  1. Przetnij ciasto na 3 równe warstwy. Rozsmaruj Ganache (5) na każdej z warstw (również na górze ciasta i na jego bokach).
  2. Udekoruj górę ciasta według uznania.

Smacznego !  :-)

Składniki:

Przygotowanie:

  1. Włóż do dużego kubka kostki lodu – do pełna.
  2. Dodaj zimne mleko tak, żeby wypełniło cały kubek.
  3. Przelej zawartość kubka do blendera.
  4. Dodaj 1 łyżeczkę herbaty Matcha.
  5. Zblenduj wszystko 20 sekund, aż koktajl będzie gładki.
  6. Przelej koktajl spowrotem do kubka i gotowe !

SMACZNEGO ! :-)

Składniki:

  • Pół łyżeczki herbaty Matcha
  • 50 ml gorącej wody (80°C)
  • 200 ml podgrzanego mleka

Przygotowanie:

  1. Wsyp pół łyżeczki herbaty do miseczki.
  2. Wlej 50 ml gorącej wody i rozmieszaj herbatę w miseczce. Najlepiej użyj w tym celu miotełki.
  3. Dodaj 200 ml podgrzanego mleka.
  4. Do tak przygotowanego latte możesz dodać cukier lub miód.
  5. Mleko krowie możesz zastąpić mlekiem sojowym lub ryżowym – tak jak lubisz. :-)

Latte możesz przygotować również korzystając po prostu z Matcha Latte to Go

Składniki:

Przygotowanie:

  1. Wypełnij szklankę 250 ml kostkami lodu. Zalej lód w szklance mlekiem. Przelej wszystko do blendera.
  2. Dodaj 2 łyżki stołowe herbaty Matcha Latte to Go.
  3. Następnie blenduj przez 20 sekund.

Gotowe ! Smacznego ! :-)