Share

Substancja obecna w zielonej herbacie może spowolnić, a nawet ochronić przed rozwojem cukrzycy typu 1 – tak pokazują doświadczenia na myszach laboratoryjnych. Zielona herbata zawiera wiele przeciwutleniaczy, które jak okazuje się, powstrzymują stany zapalne, zapobiegają śmierci komórek i prawdopodobnie nawet chronią przed nowotworami.

W najnowszym badaniu, Dr. Stephen D. Hsu z Medical College of Georgia w Augusta wraz z kolegami testował działanie dominującego przeciwutleniacza w zielonej herbacie zwanego EGCG na myszach laboratoryjnych, które miały cukrzycę typu 1 i syndrom Sjögrena. Syndrom ten niszczy gruczoły produkujące śluz powodując suchość w ustach i oczach.

Naukowcy żywili myszy czystą wodą i wodą z dodatkiem 0,2% EGCG. Odkryli dzięki temu mniejszy stopień nasilenia i opóźnienia w niszczeniu gruczołów ślinowych powiązanych z syndromem Sjögrena – przypadłość, na którą nie wynaleziono jeszcze lekarstwa.

EGCG również znacząco spowolnił rozwój cukrzycy typu 1 wśród gryzoni. Po 16 tygodniach odkryto, że u 25% myszy, którym podano składnik zielonej herbaty stwierdzono cukrzycę, w porównaniu do 67% u myszy, którym podano wodę. Po 22 tygodniach, 45% grupy EGCG miała cukrzycę oraz 78% z grupy bez EGCG.

Badanie koncentrowało się na syndromie Sjögrena, więc odkrycie, że EGCG również chroni i opóźnia zależną od insuliny cukrzycę typu 1 było ogromną niespodzianką. Obydwa schorzenia, cukrzyca typu 1 i syndrom Sjogrena są chorobami autoimmunologicznymi, które prowadzą do tego, że organizm sam siebie atakuje.

Hsu i zespół odkryli, że gruczoły ślinowe pod wpływem ataku immunologicznego multiplikują się, a EGCG spowalnia to namnażanie.

W podsumowaniu badania stwierdza się, że obecne badanie potwierdza wcześniejsze, ukazujące efekt EGCG pomagającego w chorobach autoimmunologicznych.