logo freshandgreen

DARMOWA dostawa od 250 zł

14 DNI na zmianę decyzji

100% zdrowia i smaku

Herbata matcha: temperatura i jakość wody mają znaczenie

matcha woda jest istotna

Herbata matcha – temperatura wody oraz jakość wody, której używasz do jej przygotowania, to ważny temat. Woda stanowi większą część każdej filiżanki herbaty. Pomimo tego, większość ludzi nie zdaje sobie sprawy, jak może ona zmienić Twoje doświadczenia związane z herbatą. W tym wpisie poruszę temat znaczenia temperatury i jakości wody stosowanej do przygotowania japońskiej zielonej herbaty matcha.

Herbata matcha – temperatura

Jednym z najczęstszych błędów jest stosowanie wrzącej wody. W rzeczywistości, różne rodzaje herbat mają różne optymalne temperatury i czasy przygotowania. Herbaty delikatniejsze (takie jak biała i oolong) mają zazwyczaj nieco niższą temperaturę zaparzania, podczas gdy inne (takie jak czarna, rooibos czy ziołowa) mogą być przygotowane we wrzącej wodzie. Aby jak najlepiej wykorzystać napar herbaciany, należy go przyrządzić w odpowiedniej, idealnej temperaturze.

Wyższej jakości japońskie herbaty zielone, takie jak matcha, mają niższą temperaturę idealną i dłuższy czas parzenia (w przypadku herbaty matcha stosuje się de facto miotełkę do mieszania zamiast namaczania). Parzenie lub ubijanie miotełką herbaty matcha w niższej temperaturze gwarantuje, że garbniki w herbacie (które sprawiają, że herbata jest gorzka) nie zostaną uwolnione. Odpowiednio przygotowana herbata matcha będzie naturalnie słodka. Ze względu na to, że jest uprawiana w zacienieniu, posiada wyższe stężenie aminokwasu L-teaniny, Niestety, niewłaściwe jej przygotowanie może znacząco zmniejszyć poziom L-teaniny.

Do przygotowania japońskiej zielonej herbaty matcha należy stosować wodę o temperaturze 80-85 stopni Celsjusza.

Jakość: Miękka woda, czy twarda woda

Innym aspektem przygotowywania herbaty, często pomijanym, jest jakość używanej wody. Podczas parzenia każdego rodzaju herbaty, lepsza jest miękka woda, ponieważ pozwala na wydobycie pełnych, prawdziwych smaków herbaty. Użycie twardej wody może zaburzyć delikatny smak herbaty, ze względu na obecne w takiej wodzie minerały. Aktywują one flawonoidy, które mogą zmieniać smak i kolor herbaty.

Woda z kranu najczęściej jest twarda i jej jakość może być bardzo różna w różnych miejscach.

Podsumowanie

Podsumowując: dobrze jest pamiętać, że podczas parzenia i przygotowywania herbaty temperatura wody jest tak samo ważna jak jej jakość. Mimo każdy ma swoje własne preferencje, co do smaku herbaty, zdecydowanie zalecamy stosowanie miękkiej wody, aby w pełni cieszyć się jej prawdziwą jakością i smakiem. Smacznego !

Zachęcamy do spróbowania matchy z naszego sklepu: kliknij w ten link.

Podobne wpisy