logo freshandgreen

DARMOWA dostawa od 250 zł

14 DNI na zmianę decyzji

100% zdrowia i smaku

Sztuka blendowania herbaty matcha

matcha jak produkuje się

Jak blenduje się herbatę matcha ?

Jak blenduje się matchę ?  Jednym z etapów jest blendowanie herbaty. Na pierwszy rzut oka, blendowanie (mieszanie) herbaty matcha nie jest procesem szczególnie niezwykłym. Mechanizm jest prosty – łączenie liści herbaty z jednej partii z liśćmi z innej partii. Jednak sztuka mieszania matchy to znacznie więcej niż tylko mieszanie ze sobą liści herbaty. Prawidłowe blendowanie herbaty matcha to tajemnica osiągnięcia stałego smaku, aromatu i jakości oraz zapewnienia, że za każdym razem można cieszyć się tą samą pyszną filiżanką herbaty matcha. Przyjrzyjmy się więc temu, jak blenduje się matchę.

Dlaczego blendowanie herbaty matcha ma znaczenie

Proces mieszania pomaga zniwelować naturalną zmienność powstałą pomiędzy roślinami z tej samej uprawy, jak również różnice pomiędzy plonami pochodzącymi z różnych lat. Takie zróżnicowanie występuje, ponieważ w przeciwieństwie do wielu innych upraw, krzew herbaciany po zebraniu plonu nie jest przesadzany co roku. Pojedynczy krzew herbaciany można hodować, uprawiać i zbierać z niego plon nawet przez 30 lat ! W trakcie całego okresu swojej eksploatacji, liście w naturalny sposób dają różny kolor, smak, wielkość, a nawet kruchość. Jedynym sposobem na zapewnienie spójności jest łączenie liści pochodzących z różnych krzewów i z różnych zbiorów.

Proces mieszania herbaty matcha jest podobny do mieszania winogron do produkcji wina. Każda winorośl i każdy rok zbiorów może przynieść subtelne różnice w kwasowości i aromacie. Aby osiągnąć spójny smak i jakość, eksperci nazywani sommelierami pobierają próbki win i łączą partie, aby stworzyć wino, które bardzo dokładnie odpowiada temu, co zostało wyprodukowane wcześniej.

Podobnie jak przemysł winiarski, również przemysł herbaciany opiera się na wiedzy fachowej sommelierów. Wysoko wykwalifikowani sommelierzy naszej herbaty matcha dbają o to, aby każda filiżanka matchy miała ten sam smak i najwyższą jakość. Równoważenie naturalnych odmian herbaty matcha wymaga wyczucia smaku i serii starannych prób.

Krok 1: Testowanie sensoryczne

Podczas testów sensorycznych sommelier kontroluje tenchę, rafinowane cząstki herbaty, które stanowią podstawę matchy. Zasadniczo sommelier przygląda się, wącha surową tenchę, zanim liście zostaną dodane do wody lub namoczone. Obserwując kolor, dotyk i aromat tenchy, doświadczony sommelier Matcha może już wiele zrozumieć o tym, jak będzie smakować gotowa matcha. Rozwijanie tej umiejętności wymaga wielu lat doświadczenia.

Poniżej zobaczysz zdjęcia ilustrujące ten etap procesu blendowania naszej herbaty matcha.

Krok 2: Parzenie i degustacja tenchy

Następnie sommelier herbaty matcha parzy liście tenchy w gorącej wodzie, aby spróbować, jak smakują liście po zmieszaniu z wodą. Zaparzenie wydobywa z herbaty różne nuty, smaki i tony.

Sommelierzy smakują zaparzoną tenchę, mieszając herbatę w ustach. Natlenianie w naturalny sposób poprawia percepcję smaku. Tak jak w przypadku degustacji wina, dodanie tlenu do herbaty poprzez siorbanie i wirowanie poprawia zdolność do poczucia pełnego smaku herbaty.

Poniżej zobaczysz zdjęcia ilustrujące ten etap procesu blendowania naszej herbaty matcha.

Krok 3: Mielenie i degustacja Matchy

Po pobraniu próbki tenchy, sommelier Matcha określa ilość tenchy do wymieszania z każdej partii w celu uzyskania pożądanego smaku. Następnie tencha jest wysyłana do młynków herbaty matcha w celu utworzenia partii testowej. Po zmieleniu na drobny proszek, matcha przechodzi te same wizualne, zapachowe i smakowe testy co herbata tencha.

Po końcowych testach sommelierzy porównują swoje wrażenia i decydują o tym, jaka mieszanka stanie się Izumi lub Tsuki. Ostateczna herbata jest mieszana, mielona, pakowana i wysyłana na cały świat !

Poniżej zobaczysz zdjęcia ilustrujące ten etap procesu blendowania naszej herbaty matcha.

Jak widzisz, nasza herbata matcha gwarantuje najwyższą jakość smaku, której nie są w stanie dostarczyć herbaty matcha naszej konkurencji. Proces blendowania to jeden z tych elementów, które zapewniają, że kupujesz zawsze ten sam, świetny smak. Zapraszamy do sklepu i do sprawdzenia przepisów.

Podobne wpisy