Chcesz dowiedzieć się, jak produkuje się matchę ?

Od ponad 800 lat buddyjscy mnisi używają matchy jako napoju ułatwiającego między innymi skupienie podczas medytacji.

Zielona herbata matcha jest bardzo ekskluzywna: jedynie kilkudziesięciu rolników w Japonii posiada wiedzę jak produkować herbatę matcha. Tylko w Japonii występują warunki umożliwiające wyhodowanie zielonej herbaty matcha spełniającej najwyższe kryteria jakości. Wszelkie próby uprawy tej herbaty w Chinach, Korei, czy i innych krajach regionu nie pozwalają uzyskać tamtejszym rolnikom nawet porównywalnej jakości, smaku, zapachu i właściwości japońskiej zielonej herbaty matcha.

Jedynie kilka firm w Japonii posiada know how, jak produkować autentyczną, dobrej jakości herbatę matcha. Oferowana przez nas herbata spełnia rygorystyczne warunki certyfikacji żywności organicznej (ekologicznej) w Azji, Ameryce i Europie. Zatem, jak produkuje się matchę ?

Do produkcji herbaty matcha używa się głównie najlepszej odmiany herbaty – tencha. W niektórych regionach herbatę tencha pije się bez dalszego przetwarzania. W Japonii tencha jest również często używana do gotowania – jej liście są wspaniałym dodatkiem do doprawiania potraw.

Jak powstaje herbata matcha ? Liście tenchy są krótko parzone, ale w przeciwieństwie do wszystkich innych japońskich herbat nie są rolowane. Później przez długi czas są wolno i delikatnie pieczone w specjalnych piecach. Następnie elementy, które nie są czystymi liśćmi herbaty (gałązki, żyłki) są usuwane, aż zostają same liście. Jakość tak przygotowanej liściastej zielonej herbaty tencha jest porównywalna z najwyższej jakości gyokuro.

  • Dostępność: zielona herbata tencha nie jest szeroko dostępna w Europie.
  • Okres uprawy pod okryciem: 1 – 3 tygodnie przed zbiorem.
  • Metoda okrycia: pełne okrycie, włączając górę i boki pola. Trzy poziomy plandeki z filtrem promieni słonecznych ponad 90%.
  • Zbiór: Pierwszy zbiór w maju, ręcznie.

Liście herbaty tencha są suszone i mielone w młynach na bardzo drobny, wręcz pylisty zielony proszek. Po rozmieszaniu bambusową miotełką w rezultacie uzyskuje się unikalną, kremową, o pełnym smaku, piękną swą ekskluzywnością porcję zielonej herbaty.

Czy zaciekawiłam Cię już, jak przygotować dla siebie taką herbatę ? Zapraszam tutaj – zobaczysz jakie to banalnie proste: kliknij w ten link.