Kokosowa matcha latte – przepis na pyszny napój na bazie herbaty matcha.
Składniki:
- 1 łyżeczka herbaty matcha
- 4 łyżki mleka kokosowego
- 3/4 szklanki mleka roślinnego
- łyżeczka syropu z agawy lub cukru trzcinowego (opcjonalnie)
Przygotowanie:
1. Herbatę matcha z naszego sklepu rozpuść w 2 łyżkach zimnego mleka roślinnego. Najlepiej użyć do tego miotełki bambusowej, albo spieniacza do mleka, żeby nie było grudek.
2. Resztę mleka wlej do małego garnuszka i podgrzej (1-2 minuty).
3. Do podgrzanego mleka dodaj mleko kokosowe, zamieszaj i dalej podgrzewaj.
4. Kiedy pojawi się para i na powierzchni mleka pierwsze małe bąbelki , dodaj uprzednio (krok 1) rozpuszczoną herbate matcha.
I już kokosowa matcha latte jest gotowa !
Całość można przygotować także na zimno i podawać z kostkami lodu.
Smacznego ! 🙂
Nasze przepisy
Przepisy matcha – to zbiór pomysłów na kulinarne wykorzystanie japońskiej herbaty matcha.
Odkryliśmy japońską doskonałość…? Poznaj jej tajemnicę. Chcemy zainspirować Cię i pomóc odkryć Twoją pasję do zielonej herbaty matcha. Piękno, jasność umysłu, zdrowie, fantastyczny delikatny smak i fascynacja herbatą matcha – tego wszystkiego możesz doświadczyć kosztując zielonej herbaty matcha. Osobiście przekonaj się o unikalnych właściwościach herbaty matcha i…. podziel się tym z innymi. Raz spróbujesz i będziesz chciała pić już tylko oferowaną przez nas zieloną herbatę matcha.
Zastanawiasz się, czym oprócz niesamowitego aromatu, delikatnego smaku i jedynego w swoim rodzaju koloru, matcha odróżnia się od innych zielonych herbat ?
Matcha jest idealnym składnikiem w wyszukanej i kreatywnej kuchni. W domu można przygotować nie tylko słodkości (niewskazane przy diecie odchudzającej :-)) ciasta, czekoladę, lody, desery, koktajle, przepyszne latte, trufle, ale również omlety, makarony, galaretki, przeróżne desery, napoje zimne i gorące, na bazie mleka i soków – wszystko z dodatkiem herbaty matcha.
Poznaj nasze pozostałe przepisy z herbatą matcha: kliknij w ten link.