Lody matcha – przepis na rześkie lody w unikalnym, wspaniałym smaku. Ach ! Ten kolor !

Składniki:

  • 2 łyżeczki od herbaty Matcha for Cooking Tsuki
  • 50 ml gorącej wody (80°C)
  • 2 żółtka
  • 60g cukru
  • 200 ml bitej śmietany

Przygotowanie:

1. Zagotuj wodę i ostudź ją do 80° C.

2. Dodaj do wody dwie czubate łyżeczki od herbaty Matcha for Cooking Tsuki do miseczki, a następnie zamieszaj energicznie do uzyskania gładkiej konsystencji.

3. Dodaj żółtka jajek, cukier i solidnie utrzyj, aż uzyskasz pienistą miksturę.

4. Na końcu dodaj bitą śmietanę i delikatnie wymieszaj – do uzyskania jednolitej pół sztywnej konsystencji.

5. Zamrażaj przez 2-3 godziny.

Lody matcha gotowe !

Nasze przepisy

Przepisy matcha – to zbiór pomysłów na kulinarne wykorzystanie japońskiej herbaty matcha.

Odkryliśmy japońską doskonałość…? Poznaj jej tajemnicę. Chcemy zainspirować Cię i pomóc odkryć Twoją pasję do zielonej herbaty matcha. Piękno, jasność umysłu, zdrowie, fantastyczny delikatny smak i fascynacja herbatą matcha – tego wszystkiego możesz doświadczyć kosztując zielonej herbaty matcha. Osobiście przekonaj się o unikalnych właściwościach herbaty matcha i…. podziel się tym z innymi. Raz spróbujesz i będziesz chciała pić już tylko oferowaną przez nas zieloną herbatę matcha.

Zastanawiasz się, czym oprócz niesamowitego aromatu, delikatnego smaku i jedynego w swoim rodzaju koloru, matcha odróżnia się od innych zielonych herbat ?

Matcha jest idealnym składnikiem w wyszukanej i kreatywnej kuchni. W domu można przygotować nie tylko słodkości (niewskazane przy diecie odchudzającej :-)) ciasta, czekoladę, lody, desery, koktajle, przepyszne latte, trufle, ale również omlety, makarony, galaretki, przeróżne desery, napoje zimne i gorące, na bazie mleka i soków – wszystko z dodatkiem herbaty matcha.

Poznaj nasze pozostałe przepisy z herbatą matcha: kliknij w ten link.