Kruche ciasteczka z herbatą matcha – przepis na około 20 sztuk ciasteczek.
Składniki:
- 85 gr mąki ryżowej
- ½ łyżki stołowej Matcha for Cooking Tsuki
- ¼ łyżki stołowej proszku do pieczenia
- 55 gr masła
- 30 gr kawałków czekolady
Przygotowanie
1. Masło przetrzymaj w temperaturze pokojowej, aż zmięknie. Połącz mąkę, herbatę Matcha for Cooking Tsuki , proszek do pieczenia i przesiej razem.
2. Dodaj ¼ porcji cukru do miękkiego masła i zmieszaj. Powtórz 2-3 razy aż cały cukier dokładnie zmiesza się z masłem. Delikatnie roztrzep jajko i dodaj do masła z cukrem.
3. Dodaj przesiane składniki do masy (2). Połącz całość z kawałkami czekolady i odstaw na kilkanaście minut.
4. Z masy (3) zrób małe kulki. Spłaszcz je dłonią i ułóż na papierze do pieczenia.
5. Ustaw piekarnik na 170°C i piecz ciasteczka 10 minut. Obniż temperaturę do 150°C i piecz kolejne 10 minut.
Kruche ciasteczka z herbatą matcha są już gotowe ! Smacznego !
Nasze przepisy
Przepisy matcha – to zbiór pomysłów na kulinarne wykorzystanie japońskiej herbaty matcha.
Odkryliśmy japońską doskonałość…? Poznaj jej tajemnicę. Chcemy zainspirować Cię i pomóc odkryć Twoją pasję do zielonej herbaty matcha. Piękno, jasność umysłu, zdrowie, fantastyczny delikatny smak i fascynacja herbatą matcha – tego wszystkiego możesz doświadczyć kosztując zielonej herbaty matcha. Osobiście przekonaj się o unikalnych właściwościach herbaty matcha i…. podziel się tym z innymi. Raz spróbujesz i będziesz chciała pić już tylko oferowaną przez nas zieloną herbatę matcha.
Zastanawiasz się, czym oprócz niesamowitego aromatu, delikatnego smaku i jedynego w swoim rodzaju koloru, matcha odróżnia się od innych zielonych herbat ?
Matcha jest idealnym składnikiem w wyszukanej i kreatywnej kuchni. W domu można przygotować nie tylko słodkości (niewskazane przy diecie odchudzającej :-)) ciasta, czekoladę, lody, desery, koktajle, przepyszne latte, trufle, ale również omlety, makarony, galaretki, przeróżne desery, napoje zimne i gorące, na bazie mleka i soków – wszystko z dodatkiem herbaty matcha.