Ciasto czekoladowe matcha – przepis na wspaniałe ciasto z nutą matchy

Składniki

Ciasto:

  • 80 gr mąki
  • 20 gr masła śmietankowego 82%
  • 3 jajka
  • 80 gr cukru

Masa czekoladowa Ganache matcha:

  • 2 łyżki stołowe Matcha for Cooking Tsuki
  • 200 gr białej czekolady
  • szklanka śmietany kremówki

Przygotowanie

Ciasto:

1. Przesiej mąkę i rozpuść masło.

2. Roztrzep w miseczce jajka z cukrem. Miseczkę umieść nad gorącą wodą i dalej roztrzepuj jajka z cukrem. Zdejmij miseczkę znad pary, gdy mikstura osiągnie około 180°C i dalej energicznie miksuj jajka z cukrem do momentu, aż całość stanie się biała i zwiększy objętość.

3. Dodaj przesianą mąkę (1) do mikstury (2) i delikatnie je zmieszaj. Następnie dodaj rozpuszczone masło i dalej mieszaj ciasto, aż znikną widoczne ślady masła.

4. Przelej ciasto (3) do formy i wyrównaj je za pomocą drewnianej szpatuły. Piecz w temperaturze 180°C przez 15 do 20 minut, aż ciasto urośnie. Pozwól ciastu wystygnąć.

5. Masa czekoladowa Ganache matcha: połam białą czekoladę na kawałki i podgrzej śmietanę kremówkę. Dodaj herbatę Matcha for Cooking Tsuki i białą czekoladę do gorącej śmietany i mieszaj aż się rozpuszczą.

Zakończenie:

1. Przetnij ciasto na 3 równe warstwy. Rozsmaruj Ganache (5) na każdej z warstw (również na górze ciasta i na jego bokach).

2. Udekoruj górę ciasta według uznania.

Ciasto czekoladowe matcha można jeść ! Smacznego !

Nasze przepisy

Przepisy matcha – to zbiór pomysłów na kulinarne wykorzystanie japońskiej herbaty matcha.

Odkryliśmy japońską doskonałość…? Poznaj jej tajemnicę. Chcemy zainspirować Cię i pomóc odkryć Twoją pasję do zielonej herbaty matcha. Piękno, jasność umysłu, zdrowie, fantastyczny delikatny smak i fascynacja herbatą matcha – tego wszystkiego możesz doświadczyć kosztując zielonej herbaty matcha. Osobiście przekonaj się o unikalnych właściwościach herbaty matcha i…. podziel się tym z innymi. Raz spróbujesz i będziesz chciała pić już tylko oferowaną przez nas zieloną herbatę matcha.

Zastanawiasz się, czym oprócz niesamowitego aromatu, delikatnego smaku i jedynego w swoim rodzaju koloru, matcha odróżnia się od innych zielonych herbat ?

Matcha jest idealnym składnikiem w wyszukanej i kreatywnej kuchni. W domu można przygotować nie tylko słodkości (niewskazane przy diecie odchudzającej :-)) ciasta, czekoladę, lody, desery, koktajle, przepyszne latte, trufle, ale również omlety, makarony, galaretki, przeróżne desery, napoje zimne i gorące, na bazie mleka i soków – wszystko z dodatkiem herbaty matcha.

Poznaj nasze pozostałe przepisy z herbatą matcha: kliknij w ten link.