JAK PRODUKUJE SIĘ HERBATĘ MATCHA

Od ponad 800 lat buddyjscy mnisi używają Matchy jako napoju ułatwiającego między innymi skupienie podczas medytacji.

Zielona herbata Matcha jest bardzo ekskluzywna: jedynie kilkudziesięciu rolników w Japonii posiada wiedzę jak produkować naszą herbatę. Tylko w Japonii występują warunki umożliwiające wyhodowanie zielonej herbaty Matcha spełniającej najwyższe kryteria jakości. Wszelkie próby uprawy tej herbaty w Chinach i innych krajach regionu nie pozwalają uzyskać tamtejszym rolnikom nawet porównywalnej jakości, smaku, zapachu i właściwości japońskiej zielonej herbaty Matcha.

Jedynie kilka firm w Japonii posiada know how jak produkować autentyczną herbatę Matcha. Oferowana przez nas herbata spełniła rygorystyczne warunki certyfikacji żywności organicznej (ekologicznej) w Azji, Ameryce i Europie.

Do produkcji herbaty Matcha używa się głównie najlepszej odmiany herbaty – Tencha. W niektórych regionach herbatę Tencha pije się bez dalszego przetwarzania. W Japonii Tencha jest również często używana do gotowania – jej liście są wspaniałym dodatkiem do do doprawiania potraw.

Jak powstaje herbata Matcha ? Liście Tenchy są krótko parzone, ale w przeciwieństwie do wszystkich innych japońskich herbat nie są rolowane. Później przez długi czas są wolno i delikatnie pieczone w specjalnych piecach. Następnie elementy, które nie są czystymi liśćmi herbaty (gałązki, żyłki) są usuwane, aż zostają same liście. Jakość tak przygotowanej liściastej zielonej herbaty Tencha jest porównywalna z najwyższej jakości Gyokuro.

Dostępność: zielona herbata Tencha nie jest szeroko dostępna w Europie.
Okres uprawy pod okryciem: 1 – 3 tygodnie przed zbiorem.
Metoda okrycia: pełne okrycie, włączając górę i boki pola. Trzy poziomy plandeki z filtrem promieni słonecznych ponad 90%.
Zbiór: Pierwszy zbiór w maju, ręcznie.

Liście herbaty Tencha są suszone i mielone w młynach na bardzo drobny, wręcz pylisty zielony proszek. Po rozpuszczeniu bambusową miotełką w rezultacie uzyskuje się unikalną, kremową, o pełnym smaku, piękną swą ekskluzywnością porcję zielonej herbaty.

Czy zaciekawiłam Cię już, jak przygotować dla siebie taką herbatę ? Zapraszam tutaj – zobaczysz jakie to banalnie proste :-)