JAK PRZYGOTOWAĆ HERBATĘ MATCHA

Przygotowanie perfekcyjnej filiżanki herbaty Matcha jest banalnie proste:

• Zagotuj świeżą miękką wodę

• Pozwól ostygnąć wodzie do 80°C (np. otwórz czajnik i poczekaj 10 minut lub przelej gorącą wodę z naczynia do naczynia 4-5 razy – woda traci 4-5° C przy każdym przelaniu).

• Wsyp 1g Matchy (2 bambusowe łyżeczki lub ½ łyżeczki od herbaty) do czarki

• Dodaj 80ml gorącej (80°C) wody

• Zamieszaj herbatę miotełką aż do uzyskania delikatnej pianki.

Przygotowanie filiżanki herbaty Matcha zajmie Ci około 15 sekund.

Jeśli nie masz miotełki, dodaj odrobinę wody do Matchy, żeby zrobić gęstą gładką zawiesinę, a później dodaj resztę wody (lub mleka…). Zapraszam do działu z przepisami. :-)

Matcha do gotowania jest idealnym składnikiem w wyszukanej i kreatywnej kuchni. Matcha jest zrobiona z najczystszych liści herbaty Tencha zmielonych na puder i w tej postaci Matcha może być używana w kuchni. W domu można przygotować ciasta, czekoladę, lody, desery, koktajle, lub przepyszne latte – wszystko z dodatkiem herbaty Matcha. Gorąco zachęcam do odwiedzenia działu z przepisami!

Również branża spożywcza zaczęła rozumieć potencjał rynkowy wspaniałej herbaty Matcha. Matcha jest idealnym składnikiem do przygotowywania produktów spożywczych o naturalnym smaku zielonej herbaty. Producenci czekolady, lodów, szefowie restauracji już dziś oferują lody, trufle, czekolady, omlety, makarony, galaretki, koktajle, przeróżne desery, napoje zimne i gorące, na bazie mleka i soków – wszystko o smaku herbaty Matcha.

A jeśli chcesz dowiedzieć się jak zielona herbata może pozytywnie wpływać na Twoje zdrowie, koniecznie musisz odwiedzić część „Matcha dla zdrowia”. W niej znajdziesz pomoc w odchudzaniu, dowiesz się, jak zielona herbata chroni serce, wspiera zapobieganie cukrzycy, a nawet pomaga w zapobieganiu rozwoju nowotworów, czy też oczyszcza organizm.